Assalamualaikum..
Hari ni kita nak kongsi resepi masakan Terengganu pulak .
Ikan Golek
Bahan-bahan
4 ekor ikan kembong
1 biji kelapa (santan)
4 biji bawang merah { dikisar}
2 ulas bawang putih { dikisar}
1 sudu cili boh
sedikit halia {dikisar}
Cara membuatnya
Panaskan santan pekat ke dalam periuk dengan api yang tidak terlalu besar. Kemudian masukkan bahan-bahan bahan yang dikisar berserta dengan cili boh. Hendaklah sentiasa kacau kuah tadi hingga menjadi pekat.
Sementara itu, bakar ikan dengan menggunakan dapur arang untuk menambah kesedapannya. Tuangkan kuah santan tadi ke atas ikan sedikit-demi sedikit untuk membangkitkan aromanya.Setelah ikan hampir masak, terbalikkan ikan, dan tuang kuah santan tadi di bahagian tersebut. Ulang langkah tersebut sampai ikan masak.
Masukkan ikan ke dalam kuah apabila dihidangkan.
No comments:
Post a Comment