Tengah buat pe tu? Mesti tengah fikir nak masak ape kan hari ni. Semalam tekak kite ni ni terasa nak makan ketam masak lemak cili padi ala masakan mak kite. So, hari ni kite kongsikan resepi yang buat tu.
Ketam Masak Lemak Cili Padi.
Bahan-bahan:
4 ekor ketam
Semangkuk Santan
2 Mangkuk santan cair
5 biji cili api ( kalau suka pedah, boleh tambah) } dikisar
kunyit hidup (besar ibu jari) } dikisar
2 biji bawang merah } dikisar
2 biji bawang putih } dikisar
1 keping asam keping
2 batang serai } dititik
daun kunyit
gula
garam
Cara Membuatnya
Masukkan santan pekat dan bahan yang dikisar ke dalam periuk yang telah dipanaskan. Kemudian masukkan serai yang telah dititik ke dalam periuk bersama dengan asam keping dan hirisan daun kunyit. Santan hendaklah sentiasa dikacau untuk mengelakkan pecah lemah. Apabila santan telah mendidih, masukkan santan cair. Masukkan sedikit garam dan gula untuk menyeimbangkan rasa. Biarkan beberapa minit. Sedia untuk di hidang.Selamat menjamu selera
Athirah: terasa kenegoriannya . hehehe
ReplyDelete